top of page

Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti

  • Kıvırcık Kuzu Etini lezzetli kılan vücudundaki yağın Anadolu'daki kuzularda olduÄŸu gibi kuyrukta toplanmamasıdır. YaÄŸ kıvırcık kuzunun vücudunun her yerine dengeli bir ÅŸekilde dağılır.

  • Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret ile tescillenmiÅŸtir.

CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretli

Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti

 18.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından MenÅŸe olarak CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Tescili yapılmıştır.

mense_adi.png
thumbnail_Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti L
BASKAN KUZU 2.JPG
thumbnail_kırklareli.png
3.JPG

Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti Özellikleri

​

    MeÅŸhur Kırklareli Köftesi yapımında ağırlıklı olarak yerli besi dana eti kullanılır. Ä°çerisine belli oranda lezzet vermesi için Kırklareli Kıvırcık Kuzu eti katılır. Kırklareli Kıvırcık Kuzu Etinin 18.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından MenÅŸe olarak CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Tescili yapılmıştır. Tescil Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi BirliÄŸi tarafından yapılmıştır. Kıvırcık Kuzusu Trakya Bölgesinin yerli ırk hayvanlarındandır.

    Etini lezzetli kılan vücudundaki yağın diÄŸer kuzularda olduÄŸu gibi kuyrukta toplanmamasıdır. YaÄŸ kıvırcık kuzunun vücudunun her yerine dengeli bir ÅŸekilde dağılır.

     Lezzeti etkileyen bir diÄŸer unsurda hayvanların Balkan coÄŸrafyasının doÄŸal meralarında otlamasıdır. Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti üretiminde hayvanlar çoÄŸunlukla, verimliliÄŸini yılın çoÄŸu zamanında koruyan orman içi ve çevresi meralardaki otlaklardan alır. Ormandaki aÄŸaçların alçakta kalan yaprakları ve dökülen meÅŸe palamutları da otlatmada kullanılır. Bu durum Kırklareli Kıvırcık Kuzu Etinin yüksek et kalitesinin göstergesidir.

Kırklareli Kıvırcık Kuzusunun et kalitesinde, karakteristik ırk özelliklerinin yanı sıra beslenme ÅŸeklinin ve yetiÅŸtirildiÄŸi coÄŸrafyanın kendine özgü yapısının etkisi vardır. Kırklareli ilinde mera vejetasyonunda bitki örtü çeÅŸitliliÄŸinde; çayır salkımotu (P. pratensis), çayır kelp kuyruÄŸu (Phleum pratense), darıcan (Echinochloa crus-galli), çok yıllık çim (Lolium perenne), saçaklı yumak, sıçanotu (Vulpia ciliata), yabani yulaf (Avena fatua), sakal otu (Aegilops triuncialis), sarı sakal otu, türkistan çimeni (Botriochola ischaemum), yeÅŸil buzağı otu (Chrysopogon gryllus), üçgül (Trifolium tenuifolium), çayır üçgülü (Trifolium pratense), iri kır üçgülü (Trifolium campestre), yonca (Medicago sativa), boynuzlu geven (Astragalus hamosus), koca fiÄŸ (Vicia narbonensis L.), adi fiÄŸ, kara fiÄŸ (Vicia sativa), küçük yonca (Medicago minima), büyük çiçekli fiÄŸ (Vicia grandiflora), turna gagası (Grennium stepporum), yabani tere (Cardaria draba), kulakçıklı çoban daÄŸarcığı (Thlapsi perfoliatum), tarla hezeranı (Consolida regalis), gelincik (Papaver rhoeas), sarı kantaron (Hypericum perforatum), küçük ebegümeci (Malva neglecta), tüylü aslan diÅŸi (Taraxacum serotinum), tarla eÅŸek marulu (Sonchus arvensis), uzun gövdeli kekik (Thymus longicaulis), meryem ana süt dikeni (Sylibum marianum), yalancı rumeli keteni (Camelina rumelica), kır kimyonu (Carum carvi), çok çiçekli düÄŸün çiçeÄŸi (Ranunculus polyanthemos), atmaca otu (Pilosella hoppeana), evelik, kıvırcık labada (Rumex crispus) ve beyaz civan perçemi (Achillea millefolium) bulunur.

            Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli ilinde yetiÅŸtirilen, 3 ilâ 6 aylık ve 30-50 kg ağırlıktaki saf Kıvırcık ırkı kuzulardan elde edilir. Kıvırcık kuzular, sütten kesim sonrası besiye alındığında coÄŸrafi sınırdaki doÄŸal kaynaklardan beslenir ve etleri ayırt edici özellik kazanır. Kırklareli Kıvırcık Kuzu Etinin özelliklerine aÅŸağıda yer verilmektedir.

Kırklareli Kıvırcık Etinin Duyusal Özellikleri

Ph DeÄŸeri, Pasif Su Kaybı, Basınçla Su Kaybı
Pişirme Kaybı ve Warner Bratzler (Wb) Pik Kesme Kuvveti

Ekran Resmi 2021-05-14 19.17.15.png
Ekran Resmi 2021-05-14 19.17.02.png

Kesim ve Karkas Özellikleri

Ekran Resmi 2021-05-14 19.17.34.png
bottom of page