top of page

Mera ve Bitki Örtüsü

CoÄŸrafi yapı ve iklim koÅŸullarına baÄŸlı olarak ortaya çıkan doÄŸal bitki örtüsünde beslenen hayvanların etleri lezzetli olur.

AÅŸağıda belirtilen endemik bitki türlerinin de duyusal karakteristikleri hayvanların beslenmesiyle ete, dolayısıyla köftenin lezzetine yansımaktadır.

DoÄŸal bitki örtüsü köftenin hammaddesi olan etin özelliklerini etkileyen en önemli faktördür. Kırklareli önemli bir hayvancılık merkezidir, ilde yetiÅŸtirilen büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvanların kaba yem ihtiyaçları ilin meralarından karşılanmaktadır. Hayvanların ucuz ve saÄŸlıklı yem kaynağı oluÅŸturan meralar, Kırklareli ilinde biyo-çeÅŸitlilik ve ot verimi açısından üstün niteliklere sahiptir. Merada otlayan, çayır kuru otuyla beslenen hayvanların et lezzetinin daha iyi olduÄŸu birçok araÅŸtırıcı tarafından ortaya konulmuÅŸtur (Lejonklev, 2013; Falchero ve ark., 2010; Samkova, 2010; Martin ve ark., 2005; Carpino ve ark., 2004; Verdier-Metz, 2000).

Mera inekleri
3.jpeg

Kırklareli ili meralarında botanik özelliklerine göre en çok buÄŸdaygiller (Poaceae), baklagiller (Fabaceae), geniÅŸ yapraklı otlar (Asteraceae, Apiaceae, Lamiaceae vd.) ve çalılar (Fagaceae vd.) bulunmaktadır. Bu 3 farklı bitki grubunun et üzerine farklı ÅŸekillerde etkileri bulunmaktadır.

1. Ülkemizde meralar genel olarak buÄŸdaygil ağırlıklıdır. Kırklareli meralarında baklagilin hakim olması Türkiye meralarına göre farklılık oluÅŸturmaktadır. Zengin baklagil ile kaliteli hayvan yemi saÄŸlanmaktadır.  Baklagiller ham proteince zengin türler oluÄŸundan, hayvanların protein ihtiyacını karşılamaktadır.

​

2. Meralarda  baklagillerin dışında nadir bulunan endemik türler de yer almaktadır ve bu türler elbette ki hayvanların et lezzetinde farklılık oluÅŸturmaktadır. Kırklareli’nin tüm meralarında yapılan botanik inceleme sonucunda Kırklareli’ne ait endemik türler ÅŸu ÅŸekilde belirlenmiÅŸtir: “Asperula littoralis, Centaurea arenaria, Centaurea kilea, Crocus pestalozzae, Euphorbia palustris, Logfia minima (Türkiye için yeni bir tür), Najas marina, Onosma nigricaule, Poa jubata, Potamogeton nodosus, Salvinia natans, Silena sangaria, Stachys maritima, Thymus striatus VAHL var. interruptus, Trapa natans, Trifolium türlerine (özellikle Trifolium boccanei ve Trifolium glomeratum).” Bunların dışında il bitki çeÅŸitliliÄŸi için önemli olan diÄŸer türler: “Apliaceae, Carex sp., Dactylis glomerata, Fescuta sp. (Fescuta arundinacea), Gramineae, Lolium perenne, Medicago sativa, Thymus L.” (Çakır ve AÅŸkın, 2018).

Havadan Orman
bottom of page