Meşhur Kırklareli Köftesinin üretimi kadar önemli olan bir diğer husus da pişirilmesidir. Pişirme oluklu ızgarada meşe odunundan elde edilen mangal kömüründe yapılmalıdır. Kırklareli’nde köftenin pişirilmesinde onlarca yıldır Istranca Dağlarında yetişen meşe ağaçlarının odunlarından elde edilen mangal kömürü kullanılmaktadır. Yöre insanı tarafından yapılan mangal kömürü büyük bir ustalık ve emek ister. Mangal kömürü dediğimiz ürün aslında meşe odununun form değiştirmiş halidir.
Bölgede yapılan mangal kömürü yanma sırasında is yapmaz. Bu nedenle pişirilen köftede is oluşmaz ve ağızınıza is tadı gelmez. Bir başka ifade ile köftenin tadını değiştirmez. İs aynı zamanda pişirilen gıdayı olumsuz etkileyerek bu gıdaları tüketenlerde kanserojen etkilere neden olabilir. Kırklareli Köftecileri ürünlerinde is olmaması için yörede üretilen yüksek kalitedeki mangal kömürlerini kullanır. Bölgenin mangal kömürleri yüksek kaloriliye sahiptir. En düşük ısı değeri 7,7960 KCal / kg 'dir. Düşük uçucu özelliği sayesinde en uzun yanma süresine sahiptir. Düşük kül miktarı vardır. Yandıktan sonra gerçek ağırlığının %8~10 arasında kül bırakır. Istranca Dağlarının meşe odunlarından elde edilen doğal bir üründür. Tümüyle meşe ağacından elde edilir. Kesinlikle kimyasal madde içermez.
Orman işletmeden alınan izinler neticesinde devlet kurumlarının belirlediği alanlardan elde edilen meşe odunları bu işlem için kullanılır. Elde edilen odunlar havasız ortamda kısmen ve yavaş yavaş yakılarak mangal kömürü elde edilir. Kırklareli ilinin Vize ilçesinin köylerinde üretilmektedir.
Kırklareli'nde meşe odunundan elde edilen mangal kömürünün üretim süreci KIFSAD Başkanı Ali Gökçen tarafından fotoğraflandı.